Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης 2013

Μέχρι 28/9/2013 συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης από μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις περιοχές της Ελληνικής επικράτειας που έχουν χαρακτηριστεί οικότοποι της αρκούδας.

Αρκούδα κινούμενη περιμετρικά περίφραξης. ( Photo: Jeff Hitchcock / flickr )

Αρκούδα κινούμενη περιμετρικά περίφραξης. ( Photo: Jeff Hitchcock / flickr )

Σκοπός της δράσης

Η Δράση 1.1 “Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης” του Μέτρου 216 “Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις” ανήκει στον Άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013. Σύμφωνα με το ΦΕΚ της ΚΥΑ 8512:

[…] αποσκοπεί να συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την Αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον, με στόχο:

  • Την προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Το πρόβλημα

Η μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι διατηρούν μόνιμες ή νομαδικές εγκαταστάσεις σε μέρη της Ελλάδας όπου ζουν πληθυσμοί αρκούδας, αντιμετωπίζουν απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους από επιδρομές αρκούδων. Η αρκούδα ως γνωστό λατρεύει το μέλι, και δεν θα το σκεφτεί πολύ αν στην αναζήτησή της για τροφή συναντήσει μπροστά της κυψέλες.

Ως τώρα η κλασσική αντιμετώπιση ήταν η περίφραξη με συμβατικούς συρμάτινους αγκαθωτούς φράχτες που αν και μπορούσαν να πληγώσουν το άγριο ζώο, δεν μπορούσαν να το σταματήσουν. Δυστυχώς έτσι συχνό ήταν και το φαινόμενο δηλητηρίασης και θανάτωσης αρκούδων. Ας μη ξεχνούμε πως η καφέ αρκούδα αριθμεί περί τα 400 άτομα στον ελλαδικό χώρο.

Είναι κατανοητό πως έτσι η “ζημιά” ήταν διπλή, αφού δεχόταν πλήγμα και η κτηνοτροφική δραστηριότητα, και η άγρια πανίδα.

Η λύση

Ο Αρκτούρος, η μεγαλύτερη οργάνωση για την προστασία της αρκούδας και της άγριας ζωής στην Ελλάδα, έχει εδώ και χρόνια προτείνει την επιδότηση της ηλεκτροφόρου περίφραξης ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία και της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας αλλά και της ίδιας της αρκούδας. Ο Αρκτούρος αναφέρει στον πολύ ενδιαφέρων τεχνικό οδηγό πρόληψης των ζημιών από την άγρια πανίδα πως λειτουργεί η λύση της ηλεκτροφόρου περίφραξης και πως είναι αποτελεσματική για τους κτηνοτρόφους αλλά και ασφαλής για την αρκούδα:

Για την προστασία των μελισσιών, των κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και των μικροκαλλιεργειών στις ορεινές περιοχές το αποτελεσματικότερο μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια είναι η χρήση ηλεκτροφόρου περίφραξης. Η ηλεκτροφόρος περίφραξη μπορεί να είναι σταθερή ή και κινητή για αυτό και δίνει την ευελιξία για χρήση από μετακινούμενες κτηνοτροφικές ή μελισσοκομικές μονάδες.

Η ηλεκτροφόρος περίφραξη είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας που αποτελείται από ένα δίκτυο παράλληλων ηλεκτροφόρων συρμάτων στηριγμένα σε πασσάλους και συνδεδεμένα με ένα σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας και αυτόματου ελέγχου της τάσης του ρεύματος. Όταν η αρκούδα αγγίξει τα ηλεκτροφόρα σύρματα, το σύστημα της προκαλεί εκκένωση και της αφήνει μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία της, ή και τη ζωή της. Η αρκούδα απομνημονεύει αυτήν την εμπειρία και αποφεύγει να την επαναλάβει.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η εφαρμογή της ηλεκτροφόρου περίφραξης αναπτύχθηκε και χρησιμοποιείται κυρίως στην φύλαξη και διαχείριση κτηνοτροφικών ζώων η οποία έχει αντικαταστήσει ως πρακτικότερη (και φθηνότερη σε τελική ανάλυση) την «παραδοσιακή» μηχανική περίφραξη με συρματόπλεγμα ή αγκαθωτό σύρμα. Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της ανάπτυξης της τεχνολογίας προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και της αγροτικής οικονομίας.

Δικαιούχοι – Αιτήσεις – Πληροφορίες

Δικαιούχοι ενίσχυσης για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης μπορούν να κριθούν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μελισσοκόμοι ή κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μάθετε αν είστε δικαιούχοι στην παρακάτω σελίδα:

Στο αρχείο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, εκτός από αναλυτική περιγραφή της δράσης, και των κριτηρίων ένταξης θα βρείτε και αναλυτικά όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που εντάσσονται στο μέτρο.

Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην εξής σελίδα της Αγροτικής Ανάπτυξης:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας όπου δραστηριοποιήστε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.