Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας στις Κυκλάδες

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τριήμερο διεθνές συμπόσιο μελισσοκομίας, με θέμα “Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα” διοργανώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το ίδρυμα Eva Crane Trust στην Ερμούπολη Σύρου για τις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2014.

Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας - Κυκλάδες

Επιμελητήριο Κυκλάδων – Ανακοίνωση Συμποσίου

Ο χώρος διεξαγωγής του συμποσίου είναι η Συνεδριακή Αίθουσα Επιμελητηρίου Κυκλάδων και οι εργασίες θα αναμεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση στα 7 τοπικά γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος.

Η Eva Crane

Η Eva Crane (12/6/1912 – 6/9/2007) υπήρξε ερευνήτρια και συγγραφέας σε θέματα των μελισσών και της μελισσοκομίας. Σπούδασε Μαθηματικά, με μεταπτυχιακό στη Κβαντομηχανική και το 1937 απέκτησε το διδακτορικό της στη Πυρηνική Φυσική. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον στράφηκε στις μέλισσες όταν εκείνη και ο σύζυγός της έλαβαν ως δώρο γάμου μια κυψέλη το 1942 και εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της μελισσοκομίας του 20ου αιώνα. Παρέμεινε ενεργή στο ερευνητικό και συγγραφικό της έργο μέχρι τα βαθειά της γεράματα. Σκοπός του Eva Crane Trust που ίδρυσε η ίδια το 2002 είναι:

“η εξέλιξη της επιστήμης της μελισσοκομίας και η προώθηση, χρηματοδότηση, διεξαγωγή και ενθάρρυνση μελισσοκομικών ερευνών με σκοπό το δημόσιο όφελος”

Πάνω από 30 διακεκριμένοι ομιλητές

Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, πάνω από 30 Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στις εργασίες του συμποσίου. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται οι:

  • Richard Jones (Ηνωμένο Βασίλειο), πρόεδρος του Eva Crane Trust.
  • Irfan Kandemir (Τουρκία), καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.
  • Gene Kritsky (ΗΠΑ), καθηγητής – ερευνητής βιολογίας του Πανεπιστημίου Mount St. Joseph University.
  • Γεώργιος Μαυροφρύδης (Ελλάδα), Αρχαιολόγος – Μελισσοκόμος.
  • Cecilia Costa (Ιταλία), Ερευνήτρια, Συμβούλιο Γεωργικών Ερευνών, Τμήμα Έρευνας Μελισσών και Μεταξοσκώληκα, Μπολόνια.
  • Amihai Mazar (Ισραήλ), Καθηγητής Αρχαιολογίας, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
  • Φανή Χατζήνα (Ελλάδα), Διδάκτωρ Μελισσοκομίας, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
  • Gilles Ratia (Γαλλία), Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών APIMONDIA.

Η ολοκληρωμένη λίστα ομιλητών με τα θέματα που θα αναπτύξουν υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα του συμποσίου. Αν αναλογιστεί κανείς το ερευνητικό και συγγραφικό έργο των ομιλητών πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματικά αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει αφού σίγουρα θα αποκομίσει πληθώρα χρήσιμων γνώσεων.

Η θεματολογία περιλαμβάνει:

  • Η πορεία της μελισσοκομικής πρακτικής μέσα στους αιώνες (1η Συνεδρία)
  • Ντόπιες φυλές μελισσών, χαρακτηριστικά, διατήρηση (2η Συνεδρία)
  • Μελισσοκομική πρακτική – προβλήματα – Προοπτικές ανάπτυξης της Μελισσοκομίας (Στρογγυλή Τράπεζα)

Το διεθνές συμπόσιο μελισσοκομίας στις Κυκλάδες φέρνει την χώρα μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου μελισσοκομικού γίγνεσθαι, και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για αυτή τη πρωτοβουλία και τον πραγματικά εντυπωσιακό αριθμό διακεκριμένων ομιλητών που προσκλήθηκαν και θα συμμετέχουν στις συνεδρίες.

Πληροφορίες – Συμμετοχή

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν. Μπορείτε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στην επίσημη σελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων όπου θα βρείτε επίσης πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του συμποσίου.

Πηγές

 

Αν σας ενδιαφέρει το θέμα της αρχαίας παράδοσης της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, ίσως σας ενδιαφέρουν τα προηγούμενα άρθρα μου Η Μέλισσα στην Ελληνική Μυθολογία και Αρισταίος – Ο πρώτος μελισσοκόμος, και η Βουγονία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.