Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σπόρων Love Sporoi στην Οργάνωση Γη

Με πρωτοβουλία του αρχαιότερου οργανισμού πιστοποίησης βιοδυναμικής γεωργίας Demeter International, διοργανώνονται σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις φεστιβάλ σπόρων με στόχο την «διάδοση του μηνύματος για την ελεύθερη παραγωγή, διάθεση και ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών και ιδιοπαραγόμενων σπόρων, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την προώθηση της αειφορικής γεωργίας ως βασική ευρωπαϊκή πολιτική έως το 2030.»

Love Sporoi – let's grow together

Love Sporoi – let’s grow together @ Οργάνωση Γη

Στην Αθήνα, το φεστιβάλ σπόρων με τίτλο «Love Sporoi – let’s grow together» θα πραγματοποιηθεί από την Οργάνωση Γη από 6 έως 12 Οκτώβρη του 2014.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Οργάνωσης Γη @ Love Sporoi – let’s grow together

Σύμφωνα με τον Demeter International ορισμένοι από τους στόχους των φεστιβάλ είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για θέματα όπως:

  • Τι είναι οι βιολογικοί σπόροι;
  • Γιατί είναι οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων σημαντικές για την βιοποικιλότητα;
  • Πως μπορούν οι οικολογικοί σπόροι να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες;
  • Ποιες θα είναι οι συνέπειες της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην γεωργία της Ευρώπης;

Ως και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχετικά προφυλαγμένη από την αλόγιστη εισροή γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων, και πολλές περιβαλλοντικές ΜΚΟ ανησυχούν πως μια συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ θα διακινδύνευε την ασφάλεια τροφίμων των πολιτών της Ευρώπης. Ζητώντας παράλληλα να θεσπίσει η Ε.Ε. κανονισμούς για την προώθηση πρακτικών βιώσιμης γεωργίας και προστασίας της βιοποικιλότητας από μεταλλαγμένους σπόρους που ελέγχονται από λίγες πολυεθνικές παγκοσμίως.

Δεκάλογος των Σπόρων

Ο εξαιρετικός Δεκάλογος των Σπόρων του Ελληνικού φεστιβάλ στην Οργάνωση Γη, μας εξηγεί τις θέσεις που θα αναπτυχθούν και έχει ως εξής:

1. Οι σπόροι είναι η βάση του κύκλου της ζωής.
2. Η γη είναι η τροφή των σπόρων. Υγιής γη, υγιείς σπόροι, υγιείς άνθρωποι.
3. Το τι είμαστε εξαρτάται από το τι τρώμε. Το τι τρώμε εξαρτάται από το τι σπέρνουμε.
4. Ένα ισχυρό οικοσύστημα είναι συνάρτηση της αφθονίας και της εξασφάλισης της διαφορετικότητας των σπόρων.
5. Ο ζωντανός θησαυρός κάθε περιοχής και η διατροφική κληρονομιά της είναι το γενετικό υλικό και οι σπόροι της.
6. Η προσαρμογή στο περιβάλλον είναι απαραίτητη για την διαιώνιση της ζωής, το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και τους σπόρους τους!
7. Ο σπόρος από κάθε είδος, αν καταφέρει να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον, γίνεται και τοπικός.
8. Η διακίνηση ιδιοπαραγώμενων σπόρων αποτελεί το βασικό συστατικό επιβίωσης του ανθρώπου και γι αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Η ελεύθερη πρόσβαση στους ιδιοπαραγώμενους σπόρους είναι συστατικό της δημοκρατίας.
9. Είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας να διατηρήσει το απόθεμα των ιδιοπαραγώμενων σπόρων για τις επόμενες γενιές.
10. Ο σπόρος είναι οικουμενικό αγαθό. Δεν ανήκει σε κάποιους αλλά σε όλους.

Ως ένθερμος υποστηρικτής της βιολογικής και βιώσιμης γεωργίας χαιρετίζω αυτή την πρωτοβουλία και εύχομαι καλή επιτυχία! Οι σπόροι ανήκουν σε όλους μας, και καλό είναι να ενημερωθούμε και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην ελεύθερη και φυσική καλλιέργεια σπόρων, ουσιαστικά δηλαδή το δικαίωμα στην τροφή.

Πληροφορίες – Συμμετοχή

Οργάνωση Γη: Love Sporoi – Let’s Grow Together
Facebook Event: 1st European Festival @ Athens: Love Sporoi – Let’s Grow Together

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερώτηση Ασφαλείας * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.