Μήνας του μέλιτος, 30 μέρες μέσα στα μέλια

Ο μήνας του μέλιτος είναι μια παράδοση που τηρείται σε διάφορους πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμβολίζει την περίοδο αμέσως μετά τον γάμο ενός νέου ζευγαριού, και όχι όπως πολλοί νομίζουν το γαμήλιο ταξίδι με του οποίου την έννοια φαίνεται πως έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια.

μήνας του μέλιτος

Ο μήνας του μέλιτος μόλις ξεκινά. ( flickr / keenepubliclibrary )

Ας μην ξεχνάμε πως όταν ο όρος “μήνας του μέλιτος” προέκυψε, και για πολλά χρόνια στη συνέχεια, τα νιόπαντρα ζευγάρια γνωριζόντουσαν ελάχιστα ή και καθόλου πριν περιέλθουν σε γάμου κοινωνία. Τα προξενιά, οι συμφωνίες μεταξύ οικογενειών, γάμοι οικονομικών ή και πολιτικών συμφερόντων… Ξυπνούσαν ένα ωραίο πρωί δύο εντελώς ξένοι μεταξύ τους άνθρωποι, παντρεμένοι. Για πάντα. Την συχνά “πικρή” αυτή συνειδητοποίηση, ερχόταν να γλυκάνει όπως το μέλι γλυκαίνει το τσάι, ο παγκοσμίου φήμης όπως προείπαμε μήνας του μέλιτος.

Γιατί λέμε “μήνας του μέλιτος”

Ο πρώτος μήνας στην ζωή του ζευγαριού ήταν λοιπόν ένας μήνας όπου τους επιτρεπόταν να γνωριστούν καλύτερα και να ερωτευτούν. Ήταν μια περίοδος την οποία περνούσαν συνέχεια μαζί, συχνά απαλλαγμένοι από την ανάγκη να απομακρυνθούν για λόγους δουλειάς. Φαντάζομαι ο νους σας αρχίζει να πηγαίνει προς τον λόγο για τον οποίο το μέλι συμβολίζει αυτή την περίοδο. Νέο ζευγάρι, που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε συνευρεθεί ξανά ερωτικά, σε διάλειμμα από την καθημερινότητα με τις ευλογίες των οικογενειών τους, και έναν μήνα γεμάτο στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης, και γλύκας. Δεν περιγράφω άλλο – μελώσαμε.

Πέραν του συμβολισμού όμως, υπάρχει και μια κυριολεκτική προσέγγιση στο πως μας προέκυψε ο μήνας του μέλιτος (αγγλιστί honeymoon). Οι Τεύτονες, γερμανικός λαός από τις δυτικές ακτές της βαλτικής, είχαν το εξής έθιμο – για ένα μήνα μετά τον γάμο, το ζευγάρι έπινε πρωί μεσημέρι και βράδυ υδρόμελι. Το υδρόμελι (ή υδρόμελο) είναι αλκοολούχο ποτό που παράγεται από διαδικασία ζύμωσης του μελιού με νερό (ή χυμούς) και είναι γνωστό και αγαπητό από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και άλλων λαών όπως οι Βίκινγκς, οι Ούννοι, οι Βαβυλώνιοι και προφανώς οι Τεύτονες.

Το μέλι φυσικά συνδέεται με τον γάμο στην Ελληνική παράδοση αφού η γεύση του συμβολίζει και εύχεται στους νεόνυμφους μια γλυκιά ζωή. Συνηθίζεται στους νεόνυμφους να δίνουν μέλι με καρύδια, γλυκόπικρος συνδυασμός ενδεικτικός της κοινής πορείας του ζευγαριού στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Ως ευχή, το μέλι δείχνει γλυκιά ζωή και το καρύδι καρποφορία. Στους καλεσμένους συχνά προσφέρονται γλυκά με μέλι όπως τα ξεροτήγανα στη Κρήτη, και τα μελεκούνια στη Ρόδο.

Κατά γενική ομολογία, ο μήνας του μέλιτος κρατάει περίπου 30 μέρες. Αλλά το μέλι, μπορείτε να το απολαμβάνετε για μια ζωή!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.