Πως ξεχωρίζουμε το αγνό μέλι;

Όπως με τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε για να βεβαιωθούμε πως το μέλι που αγοράζουμε είναι αγνό, είναι να γνωρίζουμε και να εμπιστευόμαστε την προέλευσή του. Αν όμως αυτό είναι αδύνατο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι ώστε να ξεχωρίζουμε το αγνό μέλι, από τις “απομιμήσεις”.

Μέλι

Συνεχής ροή μελιού (ARS/USDA)

Διαβάζουμε ετικέτες και ψιλά γράμματα

Η νομοθεσία προστατεύει τον καταναλωτή, επιβάλλοντας την αναγραφή στις συσκευασίες μελιού διαφόρων πληροφοριών. Ως “Ελληνικό Μέλι” χαρακτηρίζεται το μέλι αποκλειστικά Ελληνικής προελεύσεως. Η επιγραφή “Μέλι” μπορεί να υποδηλώνει μέλι εισαγωγής, ή αυτό που προήλθε από μίξη εγχώριου και ξενικού προϊόντος. Αν δείτε την επιγραφή “Μέλι Ζαχαροπλαστικής”, πρόκειται για μέλι που έχει χάσει τις φυσικές θρεπτικές ιδιότητες του μελιού, ή περιέχει μεγάλη ποσότητα σιροπιού γλυκόζης και εξυπηρετεί αποκλειστικά ως γευστικό υποκατάστατο.

Υπάρχουν όμως και περιστατικά νοθείας, που ή δεν υπάρχει καθόλου αναγραφή πληροφοριών (μέλι από πλανόδιους πωλητές), ή ότι αναγράφεται δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Η ποιο συχνή μέθοδος νοθείας του μελιού είναι η προσθήκη σιροπιού ζάχαρης ή γλυκόζης. Αυτό είναι κάτι σχετικά εύκολο να το ανιχνεύσουμε με κάποια από τις παρακάτω μεθόδους.

Μέλι στο Νερό

Το μέλι δεν διαλύεται στο νερό με την ίδια ευκολία που διαλύεται το σιρόπι. Αν αφήσετε μέλι να ρεύσει μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό, θα πρέπει να ρέει συμπαγές, και να “κάτσει” στον πάτο του ποτηριού. Αν όμως διαλυθεί με ευκολία στο νερό, δεν πρόκειται για αγνό μέλι.

Η Ροή

Αν βάλουμε μέλι σε ένα κουτάλι και το αφήσουμε να ρεύσει στο πιάτο μας, θα πρέπει να έχει συνεχή και συμπαγή ροή. Αν παρατηρήσουμε πως αντί να ρέει στάζει, είναι σιροπάκι.

Το Φιτίλι

Αν βουτήξουμε ένα βαμβακερό φιτίλι κεριού στο μέλι, το τινάξουμε και προσπαθήσουμε μετά να το ανάψουμε με έναν αναπτήρα θα πρέπει να μην έχει απορροφήσει νερό, και να ανάψει. Αν δεν ανάβει, μάλλον το σιρόπι που αγοράσαμε άθελά μας, το έβρεξε.

Το ξέρατε; Η παρουσία νερού στο μέλι κυμαίνεται περίπου στο 15%. Επίσης το μέλι έχει χαμηλή ενεργότητα ύδατος, που αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επειδή όμως μπορεί εύκολα να απορροφήσει υγρασία από τον περιβάλλοντα χώρο – πρέπει να αποθηκεύεται σε ερμητικά κλειστά δοχεία, σε χώρο ξυρό, μακριά από οσμές και από την έκθεση στον ήλιο.

Απορροφητικότητα

Άλλο ένα πείραμα που μας βοηθάει να ανιχνεύσουμε την παρουσία σιροπιού στο μέλι (άρα και νερού σε πολύ υψηλότερα επίπεδο από αυτό που έχει το αγνό μέλι), είναι να στάξουμε μέλι σε ένα στυπόχαρτο. Αν αυτό το απορροφήσει, δεν είναι και τόσο αγνό.

Σημείωση: Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο αγνό μέλι, και δεν του στερεί κανένα θρεπτικό συστατικό. Διαφορετικοί τύποι μελιού θέλουν διαφορετικό χρόνο να κρυσταλλώσουν. Αν προτιμάτε το μέλι σας ρευστό, μπορείτε να το θερμάνετε σε bain-marie, όχι πάνω από 40 βαθμούς θερμοκρασία, και ανακατεύοντας διαρκώς. Κάθε φορά, θερμάνετε την ποσότητα που θέλετε να καταναλώσετε.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στην εποχή μας. Τα παραπάνω πειράματα μπορούμε να τα αποφύγουμε, αγοράζοντας αγνό μέλι από επαγγελματίες μελισσοκόμους και εταιρείες, που δεν ρισκάρουν να νοθεύσουν το προϊόν τους. Σε αντίθεση με τους πλανόδιους χωρίς μελισσοκομικό αριθμό που δεν θα τους ξαναδείτε ποτέ. Και πάντα διαβάζουμε τις ετικέτες!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.