Εργασία και Σπουδές στη βιολογική γεωργία στη Δανία

Όταν ξεκίνησα τις μελισσοκομικές και γεωργικές εκπαιδεύσεις μου στην Ελλάδα, με σκοπό να αποκτήσω τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που απαιτεί η επαγγελματική ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η τεχνική και θεωρητική γνώση αλλά και η πρακτική βιωματική εκπαίδευση.

Πρόσφατα συνομίλησα με την καθηγήτρια του Kalø, Florence Bedoin, θέλοντας να μάθω περισσότερα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης της σχολής. Το Kalø είναι μία από τις Γεωργικές Σχολές της Δανίας, με εξειδίκευση στις σπουδές στη Βιολογική Γεωργία. Ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας, με λίγα μέρη όπου προσφέρεται ολοκληρωμένη και επίσημη εκπαίδευση σε αυτόν. Πρόκειται για επαγγελματική σχολή (προσφέρει εκπαίδευση στο Επίπεδο 3 της Διεθνής Πρότυπης Ταξινόμησης της Εκπαίδευσης), και πιστεύω πως αποτελεί καλή ευκαιρία για νέους που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν και να εργαστούν στη Βιολογική Γεωργία. Σας παρουσιάζω αυτά που έμαθα σχετικά.

Kalø

Kalø

Με μια ματιά

 • Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά για τους μη Δανούς μαθητές. Δεν χρειάζεστε κάποιο πτυχίο αγγλικών, αρκεί να μπορείτε να διαβάζετε να γράφετε και να συνομιλείτε στα αγγλικά.
 • Τα βιβλία είναι δωρεάν από τη δανειστική βιβλιοθήκη.
 • Πρέπει να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας.
 • 2 επίπεδα εκπαίδευσης.
 • Ο μισός από τον χρόνο σπουδών αποτελείται από αμειβόμενη πρακτική εργασία σε βιολογικά αγροκτήματα.
 • Αφού επιστρέψετε στα μαθήματα μετά τη πρώτη περίοδο πρακτικής εργασίας, ο εργοδότης εξακολουθεί να σας πληρώνει όπως όταν εργάζεστε στη φάρμα.
 • Το κόστος σπουδών περιλαμβάνει διαμονή/διατροφή (βιολογική κουζίνα) σε επιπλωμένη εστία, και όλα τα κόστη εκπαίδευσης όπως εκπαιδευτικές εκδρομές.
 • Τα μαθήματα είναι φυτικής αλλά και ζωικής παραγωγής, με πρακτικές βιολογικής γεωργίας.

Η σχολή του Kalø βρίσκεται στη δανέζικη επαρχία, κοντά σε δάσος αλλά και στη θάλασσα, 3 χιλιόμετρα από τη πόλη Rønde και 30 από το Aarhus το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας. Το κλίμα είναι καλό για γεωργικές δραστηριότητες, ήπιο και με συχνές βροχές. Η Δανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων ανά κάτοικο. Σχεδόν όλοι μιλάνε αγγλικά, αν και η επίσημη γλώσσα είναι τα Δανέζικα. Το νόμισμά τους είναι η Δανέζικη Κορώνα (DKK), και η Δανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σπουδές στη βιολογική γεωργία περιλαμβάνουν φυτική και ζωική παραγωγή, και οι σπουδαστές λαμβάνουν πολλές θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις και στα δύο πεδία. Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Δανία δεν έχει να κάνει με την αποστήθιση βιβλίων για τις εξετάσεις, αλλά με την κατανόηση των γνώσεων από τους μαθητές. Έμφαση δίνεται στην διαχείριση μεγάλων βιολογικών παραγωγικών μονάδων, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου συνήθως οι βιολογικές μονάδες δεν εντατικοποιούν την παραγωγή.

Τα τμήματα είναι μικρά, και υπάρχει συνεχής υποστήριξη από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπάρχουν 2 κύκλοι σπουδών, ο πρώτος κρατάει περίπου 2 χρόνια και οδηγεί στον τίτλο «Βοηθός Γεωργικής Παραγωγής» (Agricultural Assistant) ενώ αν συνεχίσετε άλλο ενάμιση περίπου χρόνο αποκτάτε τον τίτλο «Skilled Farmer» (Επιδέξιος Αγρότης). Μεγάλο κομμάτι των σπουδών είναι η αμειβόμενη πρακτική άσκηση – εργασία σε φάρμες βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Η Βασική εκπαίδευση ξεκινάει κάθε Αύγουστο, και κάθε χρόνο δέχονται έναν αριθμό σπουδαστών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Kalø

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Kalø

Ποιότητα Σπουδών

Σε ερώτησή μου σχετικά με τη ποιότητα σπουδών και το γιατί θα έπρεπε κάποιος να επιλέξει το Kalø για σπουδές στη βιολογική γεωργία η κυρία Bedoin μου απάντησε:

Η ποιότητα εκπαίδευσης είναι υψηλή, ιδιαίτερα επειδή οι σπουδαστές εμβαθύνουν στην πρακτική εξάσκηση μέσω της εργασίας τους σε πλήρεις κύκλους αγροτικής παραγωγής, αλλά λαμβάνουν και λεπτομερείς τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις. Οι σπουδές στο Kalø εστιάζονται στο γιατί και το πως γίνονται οι εργασίες της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής. Για παράδειγμα στον δικό μου τομέα, φροντίζουμε να κατανοήσουν πλήρως οι σπουδαστές τη σημασία των πρωτεϊνών και τον αμινοξέων στις διάφορες ζωοτροφές ήδη από την Πρώτη Κύρια Τάξη των σπουδών τους.

Η Δανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη ανά κάτοικο. Έτσι η βιολογική είναι δυναμικός τομέας της γεωργίας εδώ. Ο στόχος των περισσότερων Δανέζικων γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων είναι να έχουν άριστη τεχνογνωσία μέσα στους κανονισμούς της βιολογικής παραγωγής. Πολλές φάρμες εξειδικεύονται σε ένα παραγωγικό κλάδο και στις υψηλές αποδόσεις. Περισσότερο από τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις άλλων χωρών. Η εμπειρία μου από βιολογικές φάρμες άλλων χωρών είναι πως οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων έχουν μικρές, διαφοροποιημένες φάρμες με μικρές μεταποιητικές μονάδες και απευθείας πώληση. Αυτός ο τύπος βιολογικής φάρμας υπάρχει και στην Δανία αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής προέρχεται από μεγάλες μονάδες βιολογικής παραγωγής με για παράδειγμα 200 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, 300-500 στρέμματα λαχανικών, 150 χοιρομητέρες ελευθέρας βοσκής.

Η εστίαση της εκπαίδευσης είναι στο παραγωγικό κομμάτι, και την πλήρη κατανόηση των συστημάτων βελτίωσης εδάφους, της φυτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Άλλα θετικά σημεία

 • Σχεδόν όλοι μιλάνε αγγλικά, μπορείτε να εργαστείτε σε μια φάρμα μιλώντας μόνο αγγλικά.
 • Η δυνατότητα να σπουδάσετε και να εργάζεστε παράλληλα στον τομέα σας κερδίζοντας χρήματα.
 • Οι Δανοί είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί.
 • Το Kalø είναι σχετικά μικρή σχολή, και παρέχει την δυνατότητα στο εκπαιδευτικό προσωπικό να γνωρίζει και να παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη στους σπουδαστές.
 • Το παιδαγωγικό σύστημα της Δανίας εστιάζει στο να κάνει τους σπουδαστές να σκέφτονται, να επιχειρηματολογούν, και να κατανοούν. Όχι στο να παπαγαλίζουν από βιβλία για να γράφουν εξετάσεις.
 • Το κλίμα προσφέρεται για αγροτική παραγωγή.
Το κεντρικό κτήριο του Kalø

Το κεντρικό κτήριο του Kalø

Κατευθύνσεις Σπουδών

Ξεκινάνε στη Βασική Τάξη με εκπαίδευση μοιρασμένη σχεδόν κατά το ήμισυ σε φυτική και ζωική παραγωγή, οι οποίες διδάσκονται ως ανεξάρτητες μεταξύ τους. Στο τέλος της Βασικής Τάξης και ιδιαίτερα στην Πρώτη Κύρια Τάξη, διδάσκονται μαζί και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις συνεργίες των δυο τομέων. Για παράδειγμα, κότες αυγοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής σε κτήματα με μιλιές, χοιροτροφία σε δενδρώνες παραγωγής βιομάζας. Επίσης διδάσκεται η κομποστοποίηση και η βελτίωση εδάφους, η αμειψισπορά και η αξιολόγηση και επιλογή καλλιεργειών για ζωοτροφές. Με την έναρξη της Δεύτερης Κύριας Τάξης, οι σπουδαστές έχουν ήδη μεγάλη κατανόηση των μεθόδων παραγωγής και των συνεργιών μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής στην βιολογική γεωργία. Έτσι επιλέγουν μια από τις ακόλουθες εξειδικεύσεις για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

 • Βιολογική Φυτική Παραγωγή και Λαχανοκομία
 • Βιολογική Χοιροτροφία
 • Βιολογική Βοοτροφία

Κόστος σπουδών

Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων διαμένουν στη σχολή όπου το κόστος για διαμονή, διατροφή (βιολογική) και λοιπά έξοδα (όπως εκπαιδευτικές εκδρομές) για τις πρώτες 20 εβδομάδες μαθημάτων είναι περίπου 14000 κορώνες Δανίας (1880 ευρώ). Από αυτά, η προκαταβολή είναι περίπου 750 ευρώ, και τα υπόλοιπα σε 4 δόσεις τους υπόλοιπους μήνες. Κατά τη διάρκεια τις πρακτικής άσκησης δεν υπάρχουν δίδακτρα, και οι σπουδαστές αμείβονται από τον εργοδότη, ο οποίος θα συνεχίσει να τους μισθοδοτεί και αφού επιστρέφουν στα μαθήματά τους μετά την πρακτική. Φυσικά αν ενδιαφέρεστε καλό είναι να επικοινωνήσετε προσωπικά με τη σχολή για επιβεβαίωση των τρεχόντων εξόδων και του κόστους.

Αμοιβή Εργασίας

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης – εργασίας των σπουδαστών στις φάρμες, αμείβονται σύμφωνα με τις συμφωνίες που γίνονται μεταξύ εργοδοτών και σωματείων εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή, τους πρώτους 8 μήνες εργασίας ο μηνιαίος μισθός είναι 10572 κορώνες μεικτά (περίπου 8000 κορώνες δηλαδή 1073 ευρώ καθαρά), τους επόμενους 12 μήνες 12263 κορώνες μεικτά, μετά 14198 και τον τελευταίο χρόνο 16854. Στη σχολή μπορούν να σας ενημερώσουν για τις τρέχοντες συμφωνίες.

Ασφάλιση

Όλοι όσοι διαμένουν νόμιμα στη Δανία δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης υπάρχει επίδομα ανεργίας που εξετάζεται ανά περίπτωση.

Kalø - κατεύθυνση βοοτροφίας

Kalø – κατεύθυνση βοοτροφίας

Απαιτήσεις Εισαγωγής

 • Κίνητρο
 • Να έχετε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
 • Δυνατότητα καλής κατανόησης και συζήτησης στα αγγλικά που κρίνεται με συνέντευξη μέσω Skype.

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να φανούν χρήσιμες σε όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν και να εργαστούν στον τομέα της βιολογικής γεωργίας. Κρίνω πως το Kalø είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το Kalø, αφού επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους.

Kalø – Ιστοσελίδα στα Αγγλικά

Kalø – Σελίδα Facebook στα Δανέζικα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερώτηση Ασφαλείας * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.